B&B omgeving Maastricht

De omgeving van Ittervoort heeft veel moois te bieden. Maastricht ligt op nog geen 40 minuten afstand. Maastricht dat bekend staat om het enorme Vrijthof. Naast dit prachtig plein heeft Maastricht nog veel meer te bieden, zoals de grotten, de oude kerk, het bonnefantenmuseum en natuurlijk verschillende rondvaarten over de Maas.

Het Vrijthof Maastricht

Het Vrijthof is het hart van de stad Maastricht. Dit plein staat onder andere bekend als decor voor de zomerconcerten van André Rieu, het Preuvenement en Magisch Maastricht. Bij een bezoekje aan het Vrijthof vallen tal van historische gebouwen op. Deze gebouwen herinneren aan de tijd dat Maastricht een religieus centrum en een militaire vesting was:

  • Sint Servaaskerk
  • Sint Janskerk
  • Spaans Gouvernement
  • Hoofdwacht
  • Generaalshuis

 

Het Vrijthof biedt naast historische gebouwen ook talloze gezellige terrassen en winkels die gedurende het hele jaar druk bezocht worden door de bezoekers én bewoners van Maastricht. Dit romantische en historische plein is het grootste plein van Maastricht.

St Servaasbasilliek Maastricht

Deze kerk is echt een bezoekje waard. De St Servaasbasilliek is gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland. De in Romaanse stijl gebouwde kerk is gemaakt van van kolenzandsteen en mergel. Deze basiliek fungeert als parochiekerk van de Rooms-Katholieke Sint-Servaasparochie en dekenaatskerk van Maastricht. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn geopend voor publiek en tegen een kleine vergoeding te bezichtigen.

Grotten Noord Maastricht

Ook een bezoekje waard zijn de Grotten Noord in Maastricht. De Grotten Noord bevinden zich diep onder de Sint Pietersberg. Hier bewonder je een heel bijzonder stukje geschiedenis van Maastricht.
Wat betekenen de vele tekeningen en opschriften precies en wat werd er nou écht bewaard in de ondergrondse kluis? De gids weet alle antwoorden op je vragen. Hij leidt je door het gangenstelsel. De Grotten Noord is een soort ondergronds museum dat vol staat met unieke houtskooltekeningen, opschriften en schilderingen. 

Bonnefantenmuseum Maastricht

Het Bonnefantenmuseum toont beeldende kunst in Maastricht. Voornamelijk middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst. Wat dit laatste betreft ligt de nadruk op conceptualisme, arte povera en Amerikaans minimalisme. Naast het Continium in Kerkrade en het Limburgs Museum in Venlo is het Bonnefantenmuseum een van de drie provinciale musea in Limburg.

Rondvaart op de Maas Maastricht

De Maas leent zich natuurlijk enorm goed voor rondvaarten. Zo zie je meer van Maastricht dan op de reguliere manier. Er zijn verschillende rondvaarten vanuit Maastricht. Rondvaart Maastricht – Luik is een dagtocht over het Albertkanaal richting Luik. Rondvaart 4 Sluizentocht is een 4 uur durende boottocht die je voert over de Maas, Zuid-Willemsvaart en het grote Albertkanaal. Historische vaarroute door ’t Bassin is een 2 uur durende tocht door de historische binnenhaven ’t Bassin.

Rondvaart op de Maas Maastricht

Een dagtocht over de Maas en het Albertkanaal, richting Luik. De boot passeert op de heen- en terugweg de bekende sluis van Ternaaien met een verval van maar liefst 15 meter. De boot arriveert rond 12.30 uur in Luik en dan heb je tijd voor een bezoek aan de stad.  Op zondag is er op het Batte de bekende Luikse markt. Om 15.00 uur vaart de boot weer terug naar Maastricht.

Rondvaart 4 Sluizentocht

Deze tocht duurt ongeveer 4 uur en voert je over de Maas, Zuid-Willemsvaart en het grote Albertkanaal. De boot komt tijdens deze tocht voorbij 4 sluizen, waaronder de sluis van Bosscherveld die de Maas verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Daarna vaart de boot op Belgisch grondgebied en passeert hier de sluizen van Neerharen en Lanaken. Beide hebben een verval van 9 meter. Om terug op de Maas te komen vaart de boot ook voorbij de sluis van Ternaaien met een verval van 15 meter.

Historische vaarroute door ’t Bassin van Maastricht

Deze 2 uur durende boeiende tocht vaart door de historische binnenhaven ’t Bassin (uit 1826).Deze boottocht vertrekt vanaf de aanlegsteiger richting de sluis van Bosscherveld waar de boot ca. 3 meter omlaag wordt geschut naar de Zuid-Willemsvaart. Vervolgens passeer je het onlangs gerestaureerde sluisje 19 en varen door een tunnel, die onderdeel uitmaakte van de voormalige vestingwerken van Maastricht. Daarna vaar je door de binnenhaven ’t Bassin binnen en krijg je een prachtig zicht op de oude kadekelders waar vroeger de schepen hun vracht losten. Nu zijn er winkeltjes en restaurants in gevestigd. Via sluis 20 komt de boot weer op de Maas terecht, terug naar de aanlegsteigers.

Stadsmarkten van Maastricht

Maastricht kent een aantal markten die je niet wil missen. Vooral de Biologische markt vinden wij een bezoekje waard. Alleen biologische en duurzame producten, wat wil je nog meer?

  • Woensdag en vrijdag is er een gewone markt op De Markt van 09:00 tot 15:00 uur
  • Donderdag is er een biologische markt van: 13:30 tot 18:30 uur op de Stationstraat
  • Zaterdag is er een vlooienmarkt/rommelmarkt van 10:00 tot 16:00 uur op de Stationstraat