B&B Omgeving Ittervoort

Het dorpje Ittervoort. Hier ligt de B&B Aan de Itterbeek. Ittervoort is een van de vele kerkdorpen in Midden-Limburg. Een aantal van deze kerkdorpen vormen samen de Gemeente Leudal. En de naam Leudal verwijst dan weer naar het natuurgebied rond de vele dorpen dat ook de naam Leudal heeft. 

De naam Ittervoort verwijst naar de rivier de Itterbeek en naar een oude heirbaan welke gelopen heeft van Maastricht naar Nijmegen. De B&B ligt ook aan deze rivier de Itterbeek vandaar de naam. 

De sint-margarethakerk

De kerk van Ittervoort is de Sint-Margarethakerk. Deze kerk is gebouwd in 1935 door Joseph Franssen en is een zogeheten Eenbeukige kerk. Op de plek waar de kerk nu staat stond voorheen een waterstaatskerk. Deze waterstaat kerk is in 1846 gebouwd en in 1894 is hier een toren bij gebouwd. Deze toren is deels behouden en vormt nu nog steeds een onderdeel van de huidige kerk. 

Aangezien Ittervoort een tijd een gehucht is geweest van de abdijvorstendom (het witte stadje) was de buitenkant van deze kerk ook wit geschilderd net zoals de vele huizen in Thorn. Wanneer je nu goed naar de muren kijkt kun je nog sporen vinden van deze witte muren terug vinden. 

Kerk Ittervoort bij de B&B

de schouwsmolen

Een bekend gebouw in Ittervoort is de Schouwsmolen. Dit is een watermolen welke staat aan de Itterbeek. De Schouwsmolen is een zogenaamde onderslagmolen en heeft altijd dienst gedaan als een korenmolen. 

De molen is gebouwd in 1630 en in 1830 werd de molen vergroot. De huidige molenaars woning die bij de Schouwmolen staat is van 1822.  Door de jaren heen is de houten as en molen vervangen door een elektromotor omdat de Itterbeek te weinig waterkracht leverde. Uiteindelijk is het rad en stuwkracht in de Tweede Wereldoorlog verkocht. 

In 2015 is het rad en de sluis weer in originele staat terug gebouwd. De molen werd tot kort ook weer gebruikt voor het malen van koren en het opwekken van elektriciteit. 

2021 is de molen weer verkocht en op moment van schrijven was nog niet bekend wat de nieuwe eigenaar met de molen en gebouwen gaat doen. 

Molenstenen van de Watermolen